Acasă

Yama – prima ramură Yoga

Este posibil să nu realizați că există mult mai mult în yoga decât āsana- posturile care întăresc și întind corpul. O modalitate de a cunoaşte practica yoga este de a studia cele opt ramuri yoghiei oferite de Patañjali în Yoga Sutra. Mulți yoghini urmează aceste linii directoare pentru un scop şi o viață plină de satisfacții.

Patañjali este un vechi înțelept indian care a definit cele opt ramuri ale yoga, într-un text sacru numit Yoga Sutras, ca o listă de îndrumări pe care oamenii să le urmeze pentru a ajunge la iluminare. Există multe traduceri ale Yoga Sutra în publicațiile de astăzi și există mai multe opinii diferite cu privire la modul în care aceste instrucţiuni pot fi interpretate.

Primul aspect al celor opt ramuri sunt Yama care, în esență, sunt o serie de îndrumări pentru o viaţa trăită într-un mod etic și moral. Unii pot vedea aceste îndrumări drept un set de reguli prea stricte pentru societatea actuală. Cu toate acestea, dacă vă uitați la Yama cu o minte deschisă și le adaptați stilului dvs. de viață modern, atunci s-ar putea să vă surprindă cum vă ajută să trăiți o viață mai atentă și plină de bucurie.

Înțelegerea Yama pentru o practică mai profundă de yoga

Să descompunem Yama-urile, care sunt cinci instrucţiuni cu privire la modul în care ar trebui să interacționăm cu lumea din jurul nostru. Aceste orientări se axează pe standardele noastre morale și pe modul în care trăim viețile noastre în raport cu alții.

Ahimsa (अहिंसा): Nonviolenţa

Ahimsa reprezintă compasiune față de toate ființele vii, inclusiv tu însuți. Bucurați-vă pe voi și pe ceilalți din jurul vostru cu bunătate și grijă în gânduri, acțiuni și cuvinte.

De exemplu, dacă vă luptaţi în interior pentru că nu puteti aduce corpul în Shirshasana (statul în cap) acesta este opusul practicării Ahimsa. Fiți înţelegător față de corpul vostru prin faptul că nu îl forțați într-o postură pe care nu este încă pregătit și fiţi înţelegător faţă de mintea voastră prin a aduce gânduri pozitive.

Satya (सत्य): Adevăr

Satya reprezintă onestitatea. Onestitatea este întotdeauna cea mai bună politică, iar atunci când suntem cinstiți cu alții și cu noi înșine, putem începe să dezvoltăm încrederea. Vorbind adevărul poate fi provocator uneori pentru că adesea înseamnă a te pune într-o postură vulnerabilă.

Ar putea însemna și să arăți ce ești cu adevărat în loc să te ascunzi în spatele a ceea ce crezi că ar trebui să fii. Deși acest lucru poate fi intimidant, este singura modalitate de a vă elibera și de a trăi la maximum.

Asteya (अस्तेय): Onestitatea

Nu luați ceea ce nu vă aparţine. Furtul nu este numai dăunător pentru persoana pe care ați furat-o, dar este, de asemenea, dăunătoare pentru dvs. Dacă furați, veniți dintr-o credință plină de lipsuri. Aceaste lipsuri se traduc apoi în toate aspectele vieții voastre.

Când nu practicăm Asteya, creăm un sentiment de a nu ne încredem în noi înșine pentru a putea crea ceea ce avem nevoie singuri. Acest lucru se poate traduce în sentimente de a nu fi suficient și de nesiguranță în legătură cu noi înșine.

Brahmacharya (ब्रह्मचर्य): Moderaţia sau abstinenţa

Brahmacharya înseamnă să nu consumi sau să faci lucruri în exces, mai ales când vine vorba despre sex. Știți expresia “totul cu moderaţie”? Asta este exact ceea ce întruchipează acest concept. Puteți să vă tratați din când în când, dar nu faceți acest lucru excesiv.

De exemplu, puteți avea o felie de tort, dar nu întregul tort. Puteți să vă cumpărați ceva frumos, dar să nu vă cheltuiți toți banii pentru lucruri de care nu aveți nevoie.

Aparigraha (अपरिग्रहः): Non-posesivitatea

Aceasta reprezintă practicarea restrângerii și a non-atașamentului. Simțind un sentiment al păcii, indiferent de rezultat, este esența lui Aparigraha. Când suntem atașați de lucrurile materiale sau chiar de relațiile noastre cu alte persoane, devenim adesea lacomi sau foarte emoţionali în legătură cu rezultatul unei situații sau a lipsei acestui obiect material.

A renunţa la  aceste lucruri este mai uşor de zis decât de făcut, dar când simțim cu adevărat că ceea ce avem deja este suficient pentru a ne face fericiți, acest lucru creează adesea un sentiment de pace interioară care ne permite să mergem mai departe.

Aplicarea Yama-urilor pentru o viață mai bună

Tema principală  Yama este asemănătoare cu regula de aur pe care mulți dintre noi o cunosc, care este “ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Cu alte cuvinte, tratați pe alții și pe lume așa cum ați vrea să fiți tratați .

Urmând Yama-urile simţim un sentiment de pace și calm pe care îl putem purta împreună cu noi, pe măsură ce ne mișcăm viața. Tratarea celorlalți așa cum dorim să fim tratați, care este, în general, cu compasiune, creează un efect de răsplată pentru toți cei cu care intrăm în contact în viața noastră de zi cu zi.

Urmând Yama, poți face o diferență reală, nu numai pentru tine, ci și pentru cei din jurul tău.

Namaste!